Varje år hamnar miljontals ton plast i haven och hotar de djur och växter som lever där. Fortsätter den här utvecklingen kommer år 2050 världens hav att innehålla mer plast än fisk.
Konsekvenserna för det marina livet är förödande. Bitar av plast flyter runt i vattnet och sjöfåglar, sjölevande djur och fiskar tror att det är mat. Sväljer de plasten kan den blockera matsmältningen, förgifta och på andra sätt skada dem.
Delfiner, havssköldpaddor och valar fastnar i övergivna fiskegarn eller plastsäckar som flyter omkring i haven.
Produktionen av plast har eskalerat och vi använder plast till alltmer i vår vardag. Idag tillverkas 9 500 kg plast varje sekund i världen. Vi kan göra mycket själva för att begränsa vår konsumtion av plast. Inte köpa en plastpåse varje gång vi handlar, till exempel. Eller skippa engångsmaterial och plastlocket på kaffemuggen.
Tänk på:
Mycket plast är inte synligt för blotta ögat, som mikroplaster i kosmetika och schampoo. Så kolla gärna innehållet i det du köper.
Vad kan vi då göra för att begränsa skadan plasten har på naturen? Framför allt; om du använder engångsmaterial, släng aldrig plast i naturen, inte ens den lilla plastbiten som finns runt sugröret på drickan, godispappret eller tablettaskens omslag.
Så här sorterar du plast:
Lämna dina plastförpackningar till återvinning i ditt fyr-fackskärl eller på en återvinningsstation. Varje kommun har information om var du hittar den som ligger närmast dig.
Plast som inte är en förpackning eller förpackningar som är så stora att de inte går in i återvinningscontainrarna tex pulkor, hinkar, byggplast och liknande kan lämnas till återvinning på återvinningscentralerna i Norra Hamnen eller Bunkeflo i Malmö.